Трявна

Ако искате да опознаете творческия дух на старите български майстори – Трявна е едно от местата, които трябва да посетите. Старият град все още пази спокойната и в същото време будна атмосфера от отминали години.

Часовниковата кула денем отмерва времето и подканва туристи и тревненци да се наслаждават на всяка минута от дните си. Вечер светва цялата и песента  „Неразделни“, която звучи от часовника се носи из целия стар квартал.

Даскаловата къща – в нея са двете одаи с прочутите резбовани тавани – слънца. Самата къща е превърната в музей на резбарското изкуство, в който могат да се видят невероятни красоти – от нежно резбовани иконостаси до малки пластики. А също и възстановка на резбарска работилница.

Райковата къща – с типична за Трявна архитектура, в нея е подредена експозиция, която ви запознава с бита на тревненци от края на 19, началото на 20 век.

Старото школо – наричано още Славейковото школо, защото Петко Славейков е учителствал в него. Старият сенчест с двор с шуртящата чешма ще ви изкуши да поседнете поне за няколко минути – да се насладите на тишината му. Училището е запазено с калема, дъската, пясъчниците за писане на букви. В същата сграда е и галерията с картини на Димитър Казаков – Нерон.

Иконотеката, църквите, гърбавият мост – има още много местенца в Трявна, които да посетите. Подарете си няколкодневно пътешествие през времето. Посетете нашия град.